Pembroke Welsh Corgi Standard

2021.03.31

Általános megjelenés: Mélyre állított, erőteljes, robosztus, éber és élénk, szubsztancia és szívósság benyomását keltve kis formátumban.

Karakter: Merész és ügyes.

Temperamentum: Fölényes és barátságos, soha nem ideges vagy agresszív.

Fej és koponya : A fej formája és kinézete rókaszerű, élénk és intelligens kifejezésű. A koponya a fülek között meglehetősen széles és lapos, mérsékelt stop. A fang és a koponya hosszának aránya 3:5. A fang enyhén elhegyesedő. Az orr fekete.

Fang/harapás: Erős állkapocs tökéletes, rendezett és teljes ollós harapással, melynél a felső metszőfogak közvetlenül az alsókra nyúlnak és a fogak merőlegesen helyezkednek el az állkapocsban.

Szemek: Jól elhelyezkedők, kerekek, közepes nagyságúak, barnák, a szőrzet színéhez illően.

Fülek: Felállóak, közepesen nagyok, enyhén lekerekített végekkel. Az orrhegyet a szemmel összekötő képzeletbeli vonal meghosszabbításának a fülhegyen keresztül vagy kissé mellette kell haladnia.

Nyak Arányosan hosszú.

Mellső rész: A mellső végtagok rövidek és olyan egyenesek, amennyire csak lehetséges, a felkar szorosan illeszkedik a mellkas ívéhez. Erős csontozat. A könyök szorosan a testhez simul, sem nem lazán, sem nem túl szorosan. A lapockák jól elhelyezkedők és derékszöget zárnak be a felkarral.

Test: Közepesen hosszú, jól ívelt bordákkal, az ágyék nem rövid, felülről nézve enyhén elvékonyodó. A hátvonal egyenes. A mellkas mély és széles, a mellső lábak között jól lenyúló.

Hátsó rész: Erőteljes és hajlékony, jól szögelt térdekkel. A lábak rövidek, erős csontozattal. A csánkok hátulról nézve egyenesek.

Mancsok: Oválisak, erőteljesek, jól ívelt és szorosan elhelyezkedő lábujjakkal, a két középső lábujj enyhén a két külső előtt áll. A talppárnák erősek. A körmök rövidek.

Farok: Rövid, előnyben részesítendő a természetes rövid farok.

Járásmód/mozgás: Szabad és aktív, sem nem laza, sem nem kötött. A mellső végtagok, anélkül, hogy túlságosan felemelné őket a kutya, jól előre nyúlnak, a hátsó végtagok tolóerejével összhangban.

Szőrzet: Közepesen hosszú, egyenes, sűrű aljszőrzettel, sohasem puha, göndör vagy drótos.

Szín: Egyszínű vörös, sable, őzbarna, fekete cser jegyekkel, fehér jegyekkel a végtagokon, a szegyen és a nyakon, vagy anélkül. Egy kis fehér a fejen és a fangon megengedett.

Méret/súly

Marmagasság kb. 25,4-30,5 cm.

Súly: Kanok 10-12 kg, szukák 10-11 kg.

Hibák: A felsorolt szempontoktól való minden eltérés hibának tekintendő, melynek értékelését az eltérés mértéke határozza meg.

Megjegyzés: A kanoknak két, szemmel láthatóan normálisan fejlett herével kell rendelkeznie, melyek teljes egészében a herezacskóban helyezkednek el.

Forrás

Angolul