Fontos tudnivalók (élősködők)

2021.02.17

A Fontos tudnivalók cikksorozat általános információkkal szolgál a kutyatartással kapcsolatban. Ezekkel a cikkekkel elsősorban azoknak szeretnénk segíteni, akik újdonsült kutyatartók. Sokan fordulnak hozzánk, hogy mit gondolunk bizonyos témákkal kapcsolatban. Össze gyűjtünk hát néhány témát, amiknek ismerete fontos, ha az ember kutyát tart. Lássuk tehát az elsőt:

Élősködőkkel kapcsolatos tudnivalók, védekezés

Kullancsok, szúnyogok, bolhák, férgek. Ezektől a rettegett lényektől mindenki tart, s lássuk be joggal. A nem megfelelő védekezés szélsőséges (vagy nem is annyira szélsőséges?) esetben akár az állatunk életébe is kerülhet. A kullancsok pl. az életveszélyes Babesiosist terjesztik, mely időben felismerve általában gyógyítható, ám ha nem kezelik, a kutya szinte biztosan elpusztul. 

A folyamatosan zajló globális felmelegedés (éghajlatváltozás) új fajokat (élősködőket) is elhozott hazánkba, velük együtt eddig nem ismert betegségek ütötték fel a fejüket. Ilyen pl. a szívférgesség. A klimatikus változásokkal összefüggő szúnyog-vektor terjedésével, illetve  kedvenceink külföldre utazásával (akár nyaralás) a kórokozó megjelenik olyan helyeken is, ahol korábban nem írtak le megbetegedést. Magyarországon eddig csekély jelentőséggel bírt, de itthon is egyre több esetben diagnosztizálják, esetenként trópusi országot sosem látott egyedekben is.

A kórokozók általában fajta specifikusak, és sokkal nagyobb valószínűséggel kaphatunk el betegséget embertársainktól, mint kedvenceinktől. Azonban egyes élősködők az emberekre is veszélyesek lehetnek. Az állatról emberre terjedő megbetegedéseket zoonózisnak nevezik. Fontos ismernünk ezeket a betegségeket, különösen ha kisgyermek él a családban. Néhány ezek közül (bizonyos férgek) sokáig tünetmentesek maradnak a kutyában. Preventív védekezéssel azonban elkerülhetjük a megbetegedéseket. 

Bővebb infó a parazitákkal kapcsolatban: Itt