Degenerativ Myelopathia

2023.07.27

DM

Degenerativ Myelopathia

A degeneratív myelopátia (DM Degenerative Myelopathy) elsősorban az idősebb kutyák progresszív gerincvelő betegsége (a myelin burok degenerációja a fehérállományban), szokták az emberi sclerosis multiplexhez is hasonlítani. A betegség számos kutyafajtát érint (eddig 43-at azonosítottak, főleg német juhász, mindkét corgi, boxer, rhodéziai ridgeback) Az alábbiakban szeretnénk néhány cikket közölni a betegséggel kapcsolatban

A DM szűrés a pembroke corgival kapcsolatban nagyon divatos lett az utóbbi időben. Néhányan marketing céllal minden mentes kutyákat hirdetnek, de ha csak kicsit is elgondolkozunk ezen rájövünk, hogy ilyen nem létezik. A fajta tenyésztésbe vételéhez jelenleg semmilyen szűrés nem kötelező! Magában a fajtagondozó országban sem!! Természetesen mivel a tenyésztők számára az egészséges utódok tenyésztése elsőrendű szempont, mégis érdemes elvégeztetnünk ezeket a szűréseket. Ám tudnunk kell az eredményeket megfelelően értékelni. Ehhez szükségeltetik egy kevés genetikai jártasság illetve a betegségek beható ismerete. Az OFA (The Canine Healt Information Center) hosszútávú reprezentatív vizsgálatot végzett 1974 és 2019 között és a Pembroke Welsh Corgi DM eseteit vizsgálta.   

Az adatokból látható tehát, hogy a 4904 vizsgált Welsh Corgi Pembroke közül csupán 13,6% volt mentes a betegségtől. Ez azt jelenti, hogy 100 kutya közül 1,3 az aki nem hordozza DNS-ében a betegséget. Ha a teljes állomány majdnem 90%-át kizárjuk a tenyésztésből azért, mert hordozó vagy terhelt, az beláthatatlan következményekkel járna. Ez esetben a populáció génállománya annyira beszűkülne, hogy nagy valószínűséggel más genetikai jellegű betegségek ütnék fel a fejüket, melyekre ma még szűrési lehetőség nem létezik. Érdekes dolog lenne a másik leggyakrabban előforduló betegség a vWD1 bevonása a körbe. Vajon hány tenyészállatunk maradna, ha csak a DM és vWD1 mentesekkel tenyésztenénk a jövőben? És, hogy mit hozna ez a fenotípusnak (küllem) abba jobb bele sem gondolni. Tehát ha a corgit meg akarjuk őrizni olyannak, amilyen, akkor nagyon óvatosan kell bánnunk a szűrési eredmények értékelésével. A szülőpárokat nem javasolt genetikai tesztek alapján meghatározni.

Mielőtt tovább lépnénk, azt hiszem érdemes meghatároznunk néhány alapfogalmat. Meg kellett volna ezt már tennünk mielőtt bele kezdünk mondandónkba, de ha valaki eddig nem értette volna amit olvasott, most világossá válhat minden. Mit jelent tehát az, hogy ha egy kutya terhelt vagy hordozó egy bizonyos betegségre nézve? A kölyök kutya születésekor génkészletének felét az anyjától, másik felét pedig az apjától örökli 50-50%-ban. Ha egy bizonyos betegségről beszélünk, akkor a betegségért felelős gén mutációját vizsgáljuk. Esetünkben ez a SOD1. Ha egy kutya kockázattal él a betegség kialakulásával kapcsolatban, akkor a mindkét szülőjétől örökölte a mutáns gént. Ha a kutya csak hordozza a mutáns gént, akkor az egyik szülőjétől megkapta azt, a másiktól viszont nem. Ha pedig clear, azaz tiszta akkor egyik szülőjétől sem örökölte. Tehát:

Abnormal / Abnormal (A/A) - érintett (Risk, Affected, Terhelt): a kutyában megtalálható a mutáns degeneráció, és kialakulhat nála a betegség, de nem minden érintett kutyánál alakul ki a betegség.

Normal / Abnormal (N/A) - hordozó (Carrier): a kutyában megtalálható a mutáns degeneráció, de nem fejlődik ki nála a betegség, viszont az utódjának tovább adhatja annak kópiáját.

Normal / Normal (N/N) - mentes (Clear): a kutyában nem található meg a mutáns degeneráció, DM nem fog kialakulni nála.

Az öröklődést pedig a következő kép nagyon jól szemlélteti:

De folytassuk tovább az elmélkedést és mélyedjünk el még jobban a betegség megismerésében. Az alábbiakban egy tudományos cikket szeretnénk megosztani a kedves olvasóval. 


Degenerative Myelopathy és Genetikai tesztelés a Pembroke Welsh Corgiban.

Írta: Jerold S Bell DVM

Dr. Jerold S Bell a klinikai genetikus adjunktus a Tufts Egyetem Cummings School of Veterinary Medicine-ben. Azért készítette el ezt a magyarázatot a Pembroke Welsh Corgi kutya degeneratív mielopátiájáról, hogy segítsen a pembroke tenyésztőknek/tulajdonosoknak jobban megérteni ennek a sokat félreértett állapotnak a klinikai és genetikai összetettségét.

A degeneratív myelopathia (DM) egy specifikus genetikai betegség, amely az idősebb kutyák gerincvelő-degenerációját okozza. KOMPLEX öröklődési móddal rendelkezik, amelynek hatására egynél több génpárnak (risk) kell kombinálódnia a klinikailag érintett kutyában. Az érintett kutyák általában 8 és 14 éves koruk között kezdik mutatni a rendellenesség jeleit. A Pembroke Welsh Corgiban a megjelenés átlagos életkora 11 év (tehát átlagosan 11 éves korukban jelenik meg náluk a betegség) A klinikailag érintett kutyák szórványos eseteit 34 fajtatiszta és keverék kutyafajtában igazolták, de megbetegedések csak néhány fajtánál fordultak elő, beleértve a Pembroke Welsh Corgit is.

A DM klinikai tünetei azzal kezdődnek, hogy a hátsó lábak gyengeséget mutatnak, a hátsó lábujjakat horzsolja, a hátsó lábakat keresztezi, és húzza. A progresszió lassú, 6 hónaptól 2 évig tart. Kiváló ápolással (és egy kutya tolószékkel) az érintett kutyák betegsége előrehalad, a vizeletvisszatartás megszűnik és a bélrendszer sem tölti be funkcióját. Majd a mellső végtagok gyengesége vagy bénulása is bekövetkezik, míg végül a légzőizmok is leállnak. Az összes érintett kutyát végül elaltatják - a legtöbbet a későbbi szakaszok előtt. A DM nem fájdalmas betegség, hanem a motoros (izom) és szenzoros (érzési) funkció elvesztése. Nincs olyan kezelés, amely megváltoztatná a DM klinikai progresszióját. Mivel számos különböző rendellenesség utánozhatja a DM klinikai tüneteit, megerősített diagnózis csak a gerincvelő patológiás vizsgálatával állítható fel (boncolás).

A klinikai degeneratív myelopathia fajtáinak gyakoriságát vizsgáló egyetlen kontrollált vizsgálatban (UC-Davis vizsgálat, Állatorvosi Adatbázis Program 1990-1999 között) a Pembroke Welsh Corgis 0,6%-ánál diagnosztizáltak DM-t. Ez körülbelül 1-re vonatkozik a 167 pembroke walesi corgiból, amely érintett (risk) volt a betegségben. Lehetséges, hogy az érintett PWC-k nagyobb százaléka lesz beteg, de ez a szám nem lenne lényegesen magasabb. (Tehát a terhelt kutyák kb 1%-ka lesz valójában beteg)

2008-ban a Missouri Egyetem kutatói azonosítottak egy recesszív mutációt a sod1 génben, amely homozigóta "veszélyeztetett" (két kópiát hordoz) volt minden kórosan igazolt DM-ben érintett Pembroke Welsh Corgi (és más fajtájú, klinikailag érintett kutya) esetében. Azokban a kutyákban, amelyek nem rendelkeznek a sod1 gén két mutált kópiájával, nem alakul ki DM. A sod1 mutáció genetikai tesztje elérhető számos kutya DNS-vizsgáló laboratóriumban, köztük a Missouri Egyetemen (OFA vizsgálat).

Mivel a DM egy komplexen öröklődő betegség, a klinikailag érintett kutyáknak mutánsnak kell lenniük egy másik (még azonosítatlan) génben vagy génekben, amellett, hogy homozigóták (terhelt) a sod1 mutációra. Ellenkező esetben soha nem alakul ki klinikai DM.

A sod1 mutáció egy ősi mutáció a kutya genomjában, és ez a leggyakoribb mutáció, amelyet a vegyes és fajtatiszta kutyák genetikai szűrése során azonosítottak. A Mars/Genoscoper teszt azt találja, hogy a sod1 mutáció gyakorisága 7,77% az összes vizsgált keverék kutyánál és 5,41% az összes tesztelt fajtatiszta kutyánál. Számos fajtában a sod1 mutáció gyakorisága meghaladja a 90%-ot, de a fajta egyetlen tagjánál sem igazolódott patológiásan klinikai DM.

A PWC-kben a fajták 53, 5%-a homozigóta "veszélyeztetett" a sod1 mutációra, 32,9%-a heterozigóta hordozóként, 13,6%-a pedig homozigóta mentes. Ez azt jelenti, hogy átlagosan a homozigóta (terhelt) Pembroke Welsh Corgi-nak csak 1,1%-a lesz "veszélyeztetett" a sod1 mutációra nézve, aki klinikailag érintetté válik a DM-ben. Ez az arány sokkal magasabb lenne azokban a családokban, ahol kórosan megerősített, közeli rokonságban álló kutyák vannak. Önmagában a sod1 teszt eredményei rossz előrejelzője a klinikai betegségnek, nem diagnosztikus értékűek.

A sod1 mutáció magas gyakorisága, de a fajta klinikai megbetegedésének alacsony gyakorisága miatt azt javasoljuk, hogy a Pembroke Welsh Corgi tenyésztők ne használják fel a sod1 mutáció eredményeit a tenyésztési döntéseik során, kivéve, ha igazoltan (boncolás során megállapított) DM-ben érintett közeli rokonok (és ezért nagy a kockázata a klinikai betegséghez szükséges egyéb mutáció(k) hordozásának).

A Pembroke Welsh Corgis 86,4%-a heterozigóta hordozóként vagy homozigótaként "veszélyeztetett" a sod1 mutációra. Ha a tenyésztők megpróbálják megszüntetni a sod1 mutációt, vagy csak a mutációt nem hordozó kutyák 13,6%-át tenyésztik, az súlyos és esetleg katasztrofális korlátozást okoz a fajta génállományában és a fajta genetikai sokféleségében.

Számos gyakori betegség folyamat van a Pembroke Welsh Corgisban (beleértve a gerinclemez betegséget is), amelyek a DM hasonló klinikai tüneteit okozhatnak. A sod1 teszt eredménye kizárhatja a DM klinikai diagnózisát, de nem erősítheti meg a DM klinikai esetét.

Míg a tulajdonosok vigasztalódhatnak, ha olyan PWC-t vásárolnak, amely nem homozigóta a sod1 mutációra, ez a fajta tagjainak kevesebb mint felét foglalja magában. A homozigóta "veszélyeztetett-terhelt" pembroke walesi corgik 98,9%-ánál soha nem alakul ki a betegség.

A tenyésztők számára fontosabb azoknak a közeli rokonoknak az ismerete, akiknek klinikai DM-je patológiásan igazolódott. Ez adja a legjobb jelzést arra vonatkozóan, hogy a kutya nagy kockázatnak van e kitéve a klinikai betegséghez szükséges egyéb azonosítatlan gén hordozásához - náluk a sod1 tesztelése javasolt. A fajta által megtehető legjobb lépés az lenne, ha nyitott törzskönyvi adatbázist tartanánk fenn a patológiásan igazolt DM-es kutyákról. Az összes Pembroke Welsh Corgis sod1 tesztelésére való összpontosítás ismét óriási nyomást fog gyakorolni az egészséges, minőségi kutyák tenyésztésének korlátozására, és súlyosan korlátozza a fajta genetikai sokféleségét.

Forrás: www.arcandale.com


Az olvasottak alapján látható tehát, hogy nem minden fekete vagy fehér. Mivel a DM egy komplexen öröklődő betegség, és jelenleg csak az egyik tényezőjére létezik szűrési mód (a többi összetevőt még nem is ismerik), így ez alapján a teszt alapján nem szabad messzemenő következtetéseket levonnunk. Inkább csak tájékoztatást kaphatunk arról, hogy mely kutyáknál van esély arra (1%) hogy a kutya meg fog betegedni DM-ben. Aki pedig marketing fogásokra használja a DM clear kifejezést, az ugyancsak nem segíti elő a fajta előrehaladását, inkább csak félre tájékoztat. Számos cikk született még a témában, melynek közlése, fordítása folyamatban van.